Epi-lasik is een techniek die enkele voordelen van de lasek- en (Intra-)Lasik techniek combineert.

epi-lasik

Bij de Epi-lasik methode wordt er ook een flapje gemaakt zoals bij de (Intra-) Lasik methode, echter is deze veel minder diep. Met een soort stomp schuifje wordt alleen de epitheel laag van het hoornvlies losgetrild van de onderliggende laag.

Het uitermate dunne laagje wordt na de ooglaser behandeling weer teruggelegd. Hier bovenop wordt dan een verbandlens geplaatst. Dit laagje zelf groeit niet meer aan, maar het werkt  wel bevorderlijk voor de groei van een geheel nieuwe epitheel laag. Deze nieuw gegroeide epitheel laag groeit weer helemaal vast.

Verschillen met (Intra-)Lasik

Het grote verschil met (Intra-)Lasik is dat het flapje veel minder diep  in het hoornvlies wordt gemaakt, namelijk in het weefsel dat weer helemaal teruggroeit. Bij Lasik groeit er ook weer een epitheellaag na de behandeling, maar de snede die in de stroma laag is gemaakt blijft bestaan. De Epi-lasik behandeling geeft wel meer napijn en een trager herstel.

Verschillen met Lasek

Bij lasek wordt de epitheel laag met alcohol losgeweekt. Deze cellen van dit laagje leven niet meer. Het terugleggen ervan zorgt wel voor een pijnstillend effect, doordat het als een soort verbandje werkt, maar er is een iets grotere kans dat deze dode cellen ‘haze’ veroorzaken. Bij Epi-lasek blijven de cellen van het flapje langer in leven zodat er al een nieuwe epitheel laag is ontstaan tegen de tijd dat ze afsterven. De napijn en herstel is vergelijkbaar met de lasek methode.

Voor wie

Deze methode is met name geschikt voor mensen die bang zijn dat het flapje (bij Lasik) los zou kunnen komen. Dit is dan voornamelijk bij sporters of beroepen met een grotere kans op oogletsel (boxers, werkzaam bij de ME, e.d.)

Overige ooglaserbehandelingen

Is de Epi Lasik methode toch niet de ooglaserbehandeling waar u naar opzoek was? Kijk dan naar een andere ooglaserbehandeling. Aantekening hierbij is wel dat een uitgebreid vooronderzoek uitsluitsel kan geven over welke methode het beste bij uw ogen past.