Elk oog heeft een unieke form. Behalve de oogsterkte zitten er in het hoornvlies kleine afwijkingen. Als je het hoornvlies uitvergroot bestaat het uit allemaal kleine heuveltjes en kuiltjes. Deze kleine afwijkingen veroorzaken lichtverstrooiingen wat een iets minder zicht tot gevolg heeft. Deze afwijkingen worden in de oogheelkunde aberraties genoemd. Een wavefront behandeling zorgt ervoor dat niet alleen de oogsterkte behandeld wordt, maar ook deze aberraties.

Geschikt voor wavefront behandeling?

Een wavefront behandeling is mogelijk bij zowel lasek, lasik en intralasik.
Voor een wavefront behandeling is altijd nog een extra scan nodig. Elk merk Excimer laser heeft zijn eigen wavefront scan. Vandaar dat je veel verschillende namen tegenkomt. Zo is er Zyoptix, Personal Treatment Advanced, Custom Vue, Topo-guided, en meer van da soort namen. Als er een wavefront behandeling wordt uitgevoerd zal er in de kliniek nog een scan gemaakt worden voor de behandeling. Deze scan wordt dan rechtstreeks in de laser gezet.
Over het algemeen is een wavefront behandeling mogelijk voor iedereen. Of het een toegevoegde waarde heeft is bij iedereen verschillend. Een uitgebreid vooronderzoek geeft hier meer duidelijkheid over. Soms zal het niet veer uitmaken of je nu een standaard behandeling doet of een wavefront gestuurde behandeling, maar omdat met een wavefront ook de aberraties worden meegenomen is het wel aannemelijk dat het vrijwel altijd een beter zicht tot gevolg heeft.

Wanneer wavefront kiezen?

  • Bij (verhoogde kans op) nachtblindheid
  • Bij grote pupillen
  • Bij veel abarraties
  • Bij kleine afwijkingen
  • Bij dun hoornvlies *zie uitleg hieronder

Weefsel besparend

Vaak wordt er gezegd dat wavefront weefsel besparend is. Dit is echter niet altijd waar. Als er veel aberraties zijn kan het soms nodig zijn om juist meer weefsel weg te halen zodat het hoornvlies gladder wordt. Bij het maken en beoordelen van een wavefront scan kan de specialist zien hoeveel hoornvlies er uiteindelijk wordt weggehaald en berekenen hoeveel er overblijft.

Voordelen van wavefront

  • Een beter contrast
  • Vermindering van halo’s
  • Vermindering van stervorming en glare
  • Soms wordt er minder hoornvliesweefsel weggehaald

Overige ooglaserbehandelingen

Is de Intralasik Wavefront methode toch niet de ooglaserbehandeling waar u naar opzoek was? Kijk dan naar een andere ooglaserbehandeling. Aantekening hierbij is wel dat een uitgebreid vooronderzoek uitsluitsel kan geven over welke methode het beste bij uw ogen past.