Vragen over ooglaseren?

Hieronder een overzicht de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen of is het antwoord onduidelijk? Neem dan contact met ons op via 06-17413030.

Kan ik blind worden van een ooglaserbehandeling?

Nee, een ooglaserbehandeling is een zeer oppervlakkige behandeling en er is nog nooit iemand blind geworden van een ooglaserbehandeling. Het is echter wel belangrijk om te allen tijde de adviezen van de specialist op te volgen. De nacontroles zijn zeer belangrijk, ook al lijkt alles goed te gaan. Bij het negeren van complicaties kunnen er wel serieuze beschadigingen aan het oog optreden welke moeilijk of niet meer te herstellen zijn. Het zicht kan hierdoor zeker aangetast worden. Daarom is het zo belangrijk om goed te luisteren naar de specialist en zijn instructies op te volgen.

Wat zijn de risico’s van een ooglaserbehandelng?

Geen enkele medische ingreep is vrij van risico’s. Ook een ooglaserbehandeling niet. Er zijn een aantal bekende complicaties die kunnen optreden. Zie hiervoor ook de informatie over complicaties. Artsen en Klinieken die zich aan de Consensus Refractiechirurgie houden zorgen dat de risico’s tot een minimum beperkt worden. Als tijdens een vooronderzoek wordt geconstateerd dat de risico’s te hoog zijn zal er niet worden behandeld.

Is ooglaseren pijnlijk?

Nee, de behandeling zelf is niet pijnlijk. De ogen worden voor en gedurende de behandeling met druppels verdoofd. Deze verdoving raakt ongeveer een half uur na de behandeling uitgewerkt. Dan kan er enige irritatie ontstaan die, afhankelijk van de methode van behandeling enkele uren tot dagen kan duren.

Wanneer kan ik weer aan het werk?

Dit is afhankelijk van welke methode is gebruikt. Bij (intra-)lasik kunt u over het algemeen de volgende dag weer aan het werk. Bij Lasek of Epi-lasik kan dit na 3-4 dagen. In alle gevallen is dit ook persoonlijk. De een hersteld sneller dan de ander.

Waarom zijn de ooglaser tarieven zo verschillend?

Over het algemeen heeft dit te maken met de aantallen behandelingen die een kliniek uitvoert. Een kliniek met grote aantallen behandelingen kan de prijs lager houden doordat de vaste lasten over meerdere klanten wordt verspreidt.

Krijg ik garantie op ooglaseren?

De meeste klinieken geven een vorm van garantie. Vaak houdt dit in dat een herbehandeling gratis is binnen een bepaalde periode. Veelal 1-3 jaar. Overigens is het vrijwel nooit aan te raden om binnen een jaar een herbehandeling te ondergaan. Slechts weinig klinieken vergoeden ook extra hulpmiddelen zoals een bril als blijkt dat u die ook na de behandeling nog moet dragen. Praktisch geen enkele kliniek betaald geld terug als u de behandeling al heeft ondergaan. Vraag dus altijd goed wat de gegeven garantie inhoudt.

Kunnen mijn ogen worden behandeld?

Het klinkt cliché, maar alleen een uitgebreid vooronderzoek kan hier uitsluitsel over geven.

Ik ben zwanger, kan ik mijn ogen laseren?

Nee, als u zwanger bent of borstvoeding geeft, dan heeft u een schommelende hormoonspiegel wat ook het zicht (tijdelijk) kan veranderen. Hierdoor is een betrouwbare oogmeting niet mogelijk. Het is onverantwoord om een dergelijke meting te gebruiken voor een ooglaserbehandeling.

Wordt de ooglaserbehandeling vergoedt door de zorgverzekeraar?

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden een ooglaserbehandeling. Vaak is dit maar gedeeltelijk en alleen bij een aanvullende verzekering. Als de behandeling op medische indicatie plaatsvindt (als u geen andere vorm van correctie (meer) kunt gebruiken) kan er een aanvraag bij uw verzekering worden ingediend. Kijk hier voor vergoedingen voor ooglaseren.

Wanneer mag ik weer sporten na een ooglaserbehandeling?

De meeste sporten kunnen na 2 weken weer worden gedaan. Contactsporten waarbij er extra risico is dat het oog wordt geraakt kunnen na 4 weken weer worden gedaan.

Wanneer mag ik weer zwemmen na een ooglaserbehandeling?

U mag 2 weken niet zwemmen in chloor- of zeewater. Dit kan irritatie veroorzaken waardoor u gaat wrijven in het oog. Ook is de kans op infecties dan groter. Het is aan te raden om de eerste tijd een zwem bril te gebruiken.

Wanneer mag ik weer make-up dragen na een ooglaserbehandeling?

Het is aan te raden om de eerste 2 weken na de behandeling geen make-up of crème rond het oog te gebruiken.

Wat als ik later staar krijg?

Dit kan uitstekend behandeld worden, ook na een ooglaserbehandeling. Het is wel van belang om de arts te laten weten dat u een ooglaserbehandeling heeft ondergaan. Vaak willen ze dan informatie over uw ogen van vóór de behandeling. Als u bij een kliniek bent uitbehandeld krijgt u een totaalverslag mee waar deze informatie opstaat. Het is belangrijk deze informatie goed te bewaren.

Wanneer is een Wavefront ooglaserbehandeling beter?

Dat is heel persoonlijk en alleen door een uitgebreid vooronderzoek te bepalen. Wel is het zo dat in veel gevallen een wavefront behandeling een meerwaarde kan hebben. Het is vrijwel nooit dat een wavefront behandeling een minder goed resultaat oplevert. Hoewel in bepaalde gevallen juist meer weefsel wordt weggenomen hoeft dit geen nadeel te zijn.

Waar is Intake Centrum Nederland niet aangesloten bij het ZKN?

Intake Centrum Nederland voert zelf geen behandelingen uit. Hoewel wij zeer nauw samenwerken met klinieken, oogartsen en andere specialisten is het aan de klinieken zelf of ze zich willen aansluiten bij het ZKN. Het dragen van een ZKN keurmerk geeft aan dat de kliniek aan strenge eisen voldoet. Dit betekent overigens niet dat een kliniek zonder dit keurmerk niet aan deze eisen voldoet.